Menu

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ INTERNET ΣΤΗ ΧΟΜΟΡΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ - To Internet... πήρε τα βουνά

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ INTERNET ΣΤΗ ΧΟΜΟΡΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ - To Internet... πήρε τα βουνά

Τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ακόμη και εκεί ψηλά στο βουνό, είχαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του ορεινού χωριού Χόμορη του Δήμου Ναυπακτίας το περασμένο καλοκαίρι, χάρη σε ένα πιλοτικό έργο που έθεσαν σε λειτουργία ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος και η Eutelsat Communications, με τη συνεργασία του διανομέα της τελευταίας, Εικόνα & Ήχος Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.

Πρόβλημα υποδομής

Η Χόμορη είναι ένα γραφικό χωριό στην Ορεινή Ναυπακτία που βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων. Αν και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 55 χλμ από τη Ναύπακτο και 18 χλμ από το πλησιέστερο κόμβο του ΟΤΕ, η τηλεπικοινωνιακή υποδομή που υπάρχει είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τη λειτουργία σύνδεσης τεχνολογίας ADSL. Ταυτόχρονα, ενώ υπάρχει κάλυψη από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, με την εξαίρεση ελάχιστων σημείων στα πέριξ του οικισμού, δεν είναι εφικτή η κάλυψη με δίκτυο 3G που θα έδινε την δυνατότητα για «αξιοπρεπή» σύνδεση στο Διαδίκτυο όποιου το επιθυμούσε.

Σημειωτέον πως το χωριό έχει μεν περίπου 50 μόνιμους κατοίκους τη χειμερινή περίοδο, αλλά το καλοκαίρι ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών ξεπερνά τους 300. Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί από τους επισκέπτες, νεαρής ηλικίας και όχι μόνο, «διαμαρτύρονταν» για την αδυναμία πρόσβασης στο Διαδίκτυο που θα τους επέτρεπε να παραμείνουν περισσότερες ημέρες σε ένα χωριό, που, όπως και πολλά άλλα στην Ελλάδα, έχει ανάγκη από τους επισκέπτες του.

Λύση εξ... ουρανού

Προκειμένου να λύσει το συγκεκριμένο θέμα, ο Σύλλογος Απανταχού Χομοριτών Ναυπακτίας απευθύνθηκε στην Eutelsat Communications, οι υπηρεσίες Tooway της οποίας προσφέρουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας μέσω δορυφόρου.

«Για το Σύλλογο Χομοριτών, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο αποτελεί κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς το Internet αποτελεί πλέον κομμάτι της καθημερινότητας όλων μας», σημειώνει ο κ. Μπάμπης Χαvτζής, Πρόεδρος του Συλλόγου Χομοριτών. «Επίσης, έκανε πιο εύκολη την προσπάθεια των πιο ηλικιωμένων να πείσουν τους νέους να περάσουν μερικές ημέρες παραπάνω στη Χόμορη το φετινό καλοκαίρι, με αποτέλεσμα το χωριό να ζωντανέψει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά».

Από την πλευρά του ο κ. Αναστάσιος Νικογιάννης, Διευθυντής Πωλήσεων της Eutelsat Broadband στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, πρόσθεσε: «Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα του Συλλόγου, θεωρώντας ότι είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε τέτοιου είδους προσπάθειες που έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν την πρόσβαση των ανθρώπων στο Διαδίκτυο, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στον ελληνικό χώρο. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας μένει σε περιοχές που δεν καλύπτονται από το επίγειο ευρυζωνικό δίκτυο και η καλύτερη και πιο οικονομική λύση για να αποκτήσουν άμεσα πρόσβαση σε γρήγορο και ποιοτικό Internet είναι μόνο το δορυφορικό ευρυζωνικό Internet».

Η θετική ανταπόκριση που είχε το αίτημα του Συλλόγου Χομοριτών από την Eutelsat Communications, είχε στη συνέχεια ως αποτέλεσμα να αναλάβει ενεργό ρόλο η Εικόνα & Ήχος Τηλεπικοινωνίες Α.Ε., η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς συνεργάτες της Eutelsat Communications στην Ελλάδα όσον αφορά στην υλοποίηση των υπηρεσιών Tooway, όπως εφαρμογές για οικιακούς χρήστες, κατανομή και δικτύωση πολλαπλών χρηστών στα business πακέτα που απευθύνονται για χρήση σε ξενοδοχεία, σε τουριστικούς προορισμούς όπου η κάλυψη του επίγειου δικτύου δεν είναι αρκετή, GSM tracking για περιπτώσεις αντιμετώπισης καταστροφών, κλπ.

Οι υπηρεσίες Tooway που προσφέρει η Eutelsat απευθύνονται κυρίως σε οικιακούς και επαγγελματικούς χρήστες, οι οποίοι δεν έχουν καμία δυνατότητα πρόσβασης σε υποδομές κινητών ή σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών, ή περιορίζονται σε ταχύτητες που δεν υπερβαίνουν τα 2 Mbps. Με τις προηγμένες υπηρεσίες Tooway ο χρήστης μπορεί να απολαμβάνει ταχύτητες που φτάνουν τα 20 Mbps στη λήψη (download) και τα 6 Mbps στην εκπομπή (upload), καθιστώντας το Tooway την πιο γρήγορη δορυφορική υπηρεσία στην Ευρώπη. Οι υπηρεσίες Tooway παρέχονται μέσω του KA-SAT, του ισχυρότερου δορυφόρου στην Ευρώπη, ενώ ο τερματικός εξοπλισμός αποτελείται από ένα δορυφορικό μόντεμ και ένα πιάτο μικρής διαμέτρου (77cm). Στην περίπτωση της Χόμορης, οι άνθρωποι της Εικόνας & Ήχος Τηλεπικοινωνίες Α.Ε. υλοποίησαν μία λύση που περιελάμβανε το αμφίδρομο σύστημα Tooway με το Professional modem Advance, DNS router και Wi-Fi High power repeater.

Ο κ. Χρήστος Χαρατσάρης, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της Εικόνα & Ηχος Τηλεπικοινωνίες Α.Ε., μας ενημέρωσε ότι η συγκεκριμένη λύση μπορεί να εφαρμοστεί άνετα σε μικρούς οικισμούς, παραθεριστικά κέντρα, σχολεία, μικρά ξενοδοχεία και γενικά όπου δε φθάνουν γραμμές ADSL ή δεν υπάρχει άλλη ευρυζωνική πρόσβαση. Το συγκεκριμένο Modem Advance της Tooway με το οποίο εξυπηρετήθηκε η περίπτωση της Χόμορης, χρησιμοποιείται σε καθαρά επαγγελματικές εφαρμογές, όπως μετάδοση δεδομένων τηλεμετρίας από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, ιχθυοκαλλιέργειες, μετρήσεις γεωλογικών φαινομένων, παρακολούθηση ύψους κύματος σε παράκτιες περιοχές, όπως επίσης για τη μετάδοση εικόνας σε SD και HD.

Υψηλή ανταπόκριση

Ο εξοπλισμός εγκαταστάθηκε στο νεότευκτο Πολιτιστικό Κέντρο της Χόμορης, το οποίο αποτελεί τη «συνέχεια» του Δημοτικού Σχολείου του χωριού. Για τη σύνδεση δεν απαιτείται κάποιος κωδικός, καθώς ο στόχος ήταν να έχουν όλοι οι επισκέπτες πρόσβαση. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά το γεγονός πως το χωριό είναι σχετικά μεγάλο σε έκταση, ελάχιστα ήταν τα σημεία στα οποία δεν υπήρχε δυνατότητα σύνδεσης με το ασύρματο δίκτυο που είχε δημιουργηθεί.

«Αυτό που μας έκανε εντύπωση στο Σύλλογο ήταν η ανταπόκριση που υπήρξε. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό ότι δεν σταματούσαν να μας ρωτούν άνθρωποι για το πώς μπορούν να συνδεθούν. Το αποτέλεσμα ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις να μην μπορούν άπαντες να εξυπηρετηθούν. Από την άλλη πλευρά, και μόνο το γεγονός ότι πολλοί από όσους βρέθηκαν στη Χόμορη είχαν αυτή τη δυνατότητα, ήταν παρά πολύ καλό στοιχείο για το χωρίο και σχολιάστηκε ιδιαιτέρως θετικά», αναφέρει ο κ. Χαντζής.

http://www.imerisia.gr/

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Ακολουθήστε μας