Menu

Ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου μας στην εκδήλωση "Αντάμωμα 2014"

"Αντάμωμα 2014"  14 Αυγούστου 2014 "Αντάμωμα 2014" 14 Αυγούστου 2014

Μας τιμούν με την παρουσία τους και τους ευχαριστούμε, ο σεβαστός πατέρας Γεώργιος, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κος Γιάννης Μπουλές, η αντιδήμαρχος κα Μαρία Ζιαμπάρα, ο αγαπητός πρόεδρος του χωριού μας κος Νίκος Ανδρεόπουλος, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του χωριού μας φίλος κος Περικλής Ζιαμπάρας.

Χαιρόμαστε που και φέτος το καλοκαίρι όλοι εμείς βρεθήκαμε και πάλι με τη βοήθεια του θεού στο πανέμορφο χωριό μας και αγκαλιάσαμε τις καθιερωμένες εδώ και αρκετά χρόνια πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου μας. 

Η κορυφαία και ξεχωριστή πολιτιστική εκδήλωση όμως του περσινού καλοκαιριού, τα εγκαίνια του Πολιτιστικού μας Κέντρου, θα είναι μια παντοτινή γλυκιά ανάμνηση στη ψυχή μας.

Η ανάπλαση του Πολιτιστικού μας Κέντρου τελείωσε και όλοι οι Χομορίτες δικαιούμαστε πλέον να είμαστε υπερήφανοι και να καμαρώνουμε για το δημιούργημά μας. Για να κατασκευασθεί και να εξοπλισθεί το Πολιτιστικό Κέντρο Χόμορης δαπανήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά. Κάποια από αυτά δόθηκαν από το υστέρημα των μελών του Συλλόγου μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το μεγαλύτερο όμως μέρος της δαπάνης το ανέλαβαν με καλοσύνη και αγάπη οι οικογένειες των αδελφών Πάνου και Τρύφωνα Σκιαδά, αντιπροέδρου και ταμία αντίστοιχα του συλλόγου μας και θέλω για μία ακόμη φορά να τους ευχαριστήσω για την αγάπη και εμπιστοσύνη τους προς το άτομό μου, τον σύλλογό μας και φυσικά το χωριό μας.

Η ιδέα να δημιουργηθεί ένα Πολιτιστικό Κέντρο στο χωριό μας έμοιαζε με πολυτέλεια μέχρι και την δεκαετία του ενενήντα. Έπρεπε να προηγηθούν άλλα μεγάλα έργα και να αποκτήσει βασικές υποδομές το χωριό μας.

Το έτος 2002, μετά από έγγραφη αίτηση του Συλλόγου μας, ο τότε Δήμος Πλατάνου, με Δήμαρχο τον αγαπητό συγχωριανό κο Ανδρέα Δρόσο, έλαβε την απόφαση για την παραχώρηση του έως τότε Δημοτικού Σχολείου στον Σύλλογό μας και την μετατροπή του σε Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού μας.

Αφού έγιναν και οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο καταστατικό μας, ξεκίνησε η συντήρηση και αξιοποίηση του κτηρίου ως Πολιτιστικό Κέντρο. Στη δεκαετία που ακολούθησε έγιναν οι άκρως αναγκαίες μικροεπεμβάσεις (συντηρήσεις) στον εσωτερικό χώρο του κτηρίου. Μετά τις εκλογές του συλλόγου μας στις αρχές του  2011 ξεκίνησαν άμεσα και πολύ δύσκολες και επίπονες εργασίες ανάπλασης και ανακαίνισης όλου του εξωτερικού και εσωτερικού χώρου του κτηρίου.

Το Διοικητικό  Συμβούλιο  με την σημαντική συνεργασία της διευθύντριας του Πολιτιστικού μας κας Αννας Ζαμπάρας – Κατσαρού προχωρήσαμε στην σύνταξη της τεχνικής μελέτης του χώρου, την οποία μελέτη μας εκπόνησαν αφιλοκερδώς το γραφείο του κου Αλέξανδρου Κώτουζα στη Ναύπακτο, ο συγχωριανός μας Δήμαρχος Ανδρέας Δρόσος και η σύζυγος του Φιλιώ και τους ευχαριστούμε πολύ.

Στην συνέχεια το νεοεκλεγέν Δ.Σ. του Συλλόγου μας σε συνεννόηση με τους  μεγάλους χορηγούς του έργου, αδελφούς Πάνο και Τρύφωνα Σκιαδά και την συμβουλευτική βοήθεια του συγχωριανού μας Επαμεινώνδα (Πιτ) Πατούχα, πήραμε την απόφαση να ανακαινιστούν οι δύο αίθουσες στον εσωτερικό χώρο του κτιρίου που θα χρησίμευαν ως Λαογραφικό Μουσείο και Βιβλιοθήκη, στον δε εξωτερικό χώρο να ανακατασκευαστούν όλα το τοιχία, να γίνει ολική ανάπλαση του προαυλίου με τσιμεντόστρωση και πέτρινη πλακόστρωση και να ανακαινιστεί η αποθήκη και να κατασκευαστούν οι δύο τουαλέτες. Είναι βασικό και πρέπει να σας το αναφέρω ότι η απόφαση αυτή είχε και την απόλυτη αποδοχή του τότε Τοπικού Συμβουλίου με το οποίο είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε με όλα τα τοπικά συμβούλια εξαιρετική συνεργασία. 

Πρέπει να είμαστε περήφανοι αγαπητοί συγχωριανοί για το δημιούργημά μας. Το χρωστούσαμε άλλωστε αυτό στους πατεράδες μας, στις μανάδες μας, στους παππούδες και τις γιαγιάδες μας και ήταν υποχρέωσή μας να το δώσουμε στα παιδιά μας.

Αγαπητοί χωριανοί, το κτίριο αυτό είναι δικό σας δημιούργημα και ανήκει σε όλους τους Χομορίτες και τις Χομορίτισες. Όλοι βάλαμε κάτι μικρό ή μεγάλο για να δημιουργηθεί, άρα έχουμε κάτι κοινό, κάτι που μας συνδέει. Αυτός και μόνο ο λόγος είναι ικανός για να είμαστε ενωμένοι και δημιουργικοί στα επόμενα χρόνια για το καλό του χωριού μας.

Θα μπορούσα να αναφερθώ επί μακρόν στην αξία και τη σημασία του Λαογραφικού μας Μουσείου. Δεν είναι όμως κατάλληλη η βραδιά για μακρηγορία. Τα αντικείμενα από μόνα τους φωτογραφίζουν την λαϊκή μας παράδοση και ιστορία.  Τα λίγα  αυτά κειμήλια που παραχωρήσατε στο Μουσείο μας θα συμπληρωθούν και θα εκτεθούν καλύτερα στο μέλλον σε ενότητες, είμαστε ακόμα στην αρχή. 

Συμπληρώνουμε φέτος τέσσερα χρόνια δημιουργικής διοίκησης του συλλόγου μας. Είμαστε ευχαριστημένοι που σε τόσο μικρό διάστημα καταφέραμε τόσα πολλά. Στην αρχή υπήρξαν κάποιες αρρυθμίες και μικρολάθη από μέρους μας. Με την πάροδο του χρόνου γνωριστήκαμε και φθάσαμε στο σήμερα, να είμαστε μία ομάδα 9 ατόμων με μεγάλη συνοχή, αλληλοεκτίμηση και αποτελεσματικότητα. Αναπτύξαμε δεσμούς αγάπης και φιλίας μεταξύ μας. Έτσι και θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος του έτους, μέχρι να εκλεγεί δημοκρατικά η επόμενη διοίκηση του Συλλόγου μας. Σήμερα ο σύλλογος μας έχει 160 οικονομικά τακτοποιημένα μέλη, και ίσως να είναι αριθμός ρεκόρ σε όλη την Ορεινή Ναυπακτία. Δεν αρκούμαστε σε αυτό το νούμερο και θέλουμε όλοι οι απανταχού της γης Χομορίτες να γίνουν μέλη του Συλλόγου μας. Τότε θα νιώσουμε ότι  έχουμε πετύχει τον στόχο μας.

Ζητάμε και θέλουμε την συνεργασία όλων των συγχωριανών, σεβόμαστε και αποδεχόμαστε την καλοπροαίρετη κριτική. Θα μας διακρίνει πάντα η αγάπη, η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η πιστή τήρηση του καταστατικού του Συλλόγου μας.

Τελειώνοντας θα ήθελα ευχαριστήσω:

- Όλα τα ενεργά μέλη του Συλλόγου μας που μας βοηθούν ηθικά και οικονομικά στην επίτευξη των στόχων μας. Η ανάσα τους μας ζεσταίνει.

- Όλους εσάς που είσαστε εδώ σήμερα στην κεντρική εκδήλωση του Συλλόγου μας

- Όλους όσους προσέφεραν χρήματα για την ανακαίνιση του Π.Κ. και κυρίως τους ξενιτεμένους μας. 

- Τους μεγάλους χορηγούς του έργου αδελφούς Πάνο και Τρύφωνα Σκιαδά

- Τον χορηγό της εφημερίδας κο Δημήτρη Ι. Ζαμπάρα και τον τακτικό δωρητή του Συλλόγου κο Χρήστο Κ. Εγγλέζο 

- Όλους τους προέδρους και τα μέλη των προηγούμενων Διοικητικών Συμβουλίων του Συλλόγου μας καθώς και τα Τοπικά Συμβούλια.

- Όλους όσους έδωσαν τα κειμήλιά τους στο Λαογραφικό μας Μουσείο. Να είναι σίγουροι ότι με αυτή τους την πράξη τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο τους προγόνους τους.

Ευχαριστούμε τους χορηγούς των φετινών εκδηλώσεων του Συλλόγου μας, τον αγαπητό κο Νώντα Σκιαδά που μας ενίσχυσε οικονομικά με το ποσό των 500 δολαρίων, καθώς επίσης και τον αγαπητό μας κο Δημήτρη Ι. Ζαμπάρα που μας ενίσχυσε επίσης οικονομικά με το ποσό των €600 

Για τον τεχνολογικό εξοπλισμό του Πολιτιστικού μας Κέντρου ο κος Τρύφωνας Σκιαδάς διέθεσε το ποσό των €750 και τον ευχαριστούμε πολύ.

Ευχαριστούμε την εταιρία Παπανδρέου Α.Ε. για την διάθεση των Ελληνικών Κινηματογραφικών ταινιών στον Σύλλογό μας. Ο Σύλλογος Απανταχού Χομοριτών με τον τρόπο αυτόν δηλώνει έμπρακτα τον σεβασμό του στα πνευματικά δικαιώματα τω δημιουργών.

Ευχαριστούμε τον λαογραφικό, πολιτιστικό, χορευτικό όμιλος Ναυπακτίας “Ο ΑΝΕΜΟΓΙΑΝΝΗΣ” και προσωπικά τον χοροδιδάσκαλο κο Νίκο Ζωργιό για την παρουσία τους στην αποψινή εκδήλωση. Μα τιμά ιδιαίτερα!

Ευχαριστώ τούς φίλους του Συλλόγου μας και δικούς μου φίλους κο Γιώργο Βαρελά, τον μουσικό μας Βασίλη Ακριβό και τον Δημήτρη Ιωάννου για την φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ  όλους τους συνεργάτες μου στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Τον

·ΑντιπρόεδροΠαναγιώτη  Σκιαδά

·Γενικό ΓραμματέαΚων/νο Εγγλέζο του Χρήστου 

·Β΄ ΓραμματέαΆννα Ζαμπάρα–Κατσαρού  και Δ/τρια Π.ΚΕ.ΧΟ.

·Α΄ ΤαμίαΕυθύμιο Μαλλά

·Β΄ ΤαμίαΤρύφωνα Σκιαδά 

·Πολιτιστικά – Δημ. ΣχέσειςΓρηγόρη Γεωργίου Ζιαμπάρα 

·Τα Mέλη:

·Φιλιώ Αθανασίου – Δρόσου και Δ/τριας εφημερίδας «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΧΟΜΟΡΗΣ»

·Κώστα Εγγλέζο του Ηλία

Θα με συγχωρήσετε, αλλά αισθάνομαι την εσωτερική ανάγκη να αφιερώσω την αποψινή μας εκδήλωση σε δύο άτομα που μας λείπουν πολύ. Τον Κώστα Ανδρεόπουλο (Κοτσαλάκη) αλλά και τον Μπάμπη Ι. Λυμπέρη που τόσο πρόωρα έφυγε από κοντά μας.  Αιωνία τους η μνήμη.

Σας ευχαριστώ! 

Χαιρετίζουν την αποψινή εκδήλωσή μας η κα Άννα Παπαγεωργίου, Δ/τρια Μεικτής Χορωδίας Ναυπάκτου, ο το μέλος του Δ.Σ. Γρηγόρης Γ. Ζιαμπάρας που προσωπικοί λόγοι δεν του επέτρεψαν να είναι μαζί μας και ο συγχωριανός μας Jimmy Tsoulos, μόνιμος κάτοικος Αμερικής και μας εύχονται καλή επιτυχία.

Αύριο το βράδυ είναι η εκδήλωση της νεολαίας, θα γίνει στην πλατεία και την έχει επιμεληθεί ο φίλος γενικός Γραμματέας του συλλόγου μας Κώστας Χρήστου Εγγλέζος. Θέλουμε η νεολαία μας να αναλάβει με την δική μας συμπαράσταση τα ηνία του Συλλόγου μας. Να είμαστε όλοι εκεί να τους καμαρώσουμε. Καλή επιτυχία!

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Ακολουθήστε μας