Menu

Πασχαλινή Απόδραση στη Χόμορη

Πασχαλινή Απόδραση στη Χόμορη, 8 Απριλίου 2018 Πασχαλινή Απόδραση στη Χόμορη, 8 Απριλίου 2018

Το Πάσχα στο χωριό είναι πάντα μοναδικό! Το καταπράσινο τοπίο, οι ήρεμες βόλτες που  αφήνουν για λίγο πίσω τις έγνοιες και υποχρεώσεις, τα τρεχούμενα  πεντακάθαρα νερά σε συνδυασμό με όλο το εορταστικό κλίμα των ημερών είναι που το κάνουν τόσο ιδιαίτερο και μαγικό! Σε τίποτα δε συγκρίνεται με το Πάσχα στις μεγάλες πόλεις!

Φέτος ξεκινήσαμε με ανοιξιάτικη διάθεση καθώς ο καιρός ήταν αρκετά καλός όλες τις ημέρες παραμονής στο χωριό, από την Μεγάλη Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα!

Μεγάλη Παρασκευή στις 4:30 το απόγευμα χτυπάει η πρώτη καμπάνα του Επιταφίου. Ξεκινάει σιγά-σιγά η μικρή διαδρομή προς την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Ο κόσμος είναι αρκετός. Στις 6:00 περίπου ξεκινάει η περιφορά του Επιταφίου γύρω από την εκκλησία. Οι νεότεροι είναι και αυτοί που αναλαμβάνουν το σήκωμα και την περιφορά του. Μεγάλη ευχάριστη έκπληξη ήταν η αναπαράσταση του παλαιότερου εθίμου της εισόδου του Επιταφίου στο εσωτερικό της εκκλησίας.

Ο Επιτάφιος μετά την περιφορά επιστρέφει στο ναό, όπου έχουν κλείσει οι πόρτες. Τότε ο πατέρας Γεώργιος χτυπάει την πόρτα και φωνάζει:  Ἂρατε πύλας, οἱ ἄρχοντες ὑμῶν, καὶ ἐπάρθητε, πύλαι αἰώνιοι, καὶ εἰσελεύσεται ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης για να λάβει την απάντηση από κάποιον πιστό που βρίσκεται μέσα στην εκκλησία: Τίς ἐστιν οὗτος ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης; Ο πατέρας Γεώργιος απαντά: Κύριος τῶν δυνάμεων αὐτός ἐστιν ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης. Τότε η πόρτα ανοίγει και ο Επιτάφιος εισέρχεται στο ναό και συνεχίζετε η Ακολουθία του Επιταφίου.

Μεγάλο Σάββατο και η προετοιμασία του ψησίματος του οβελία για την επόμενη μέρα ήταν η βασική απασχόληση όλων των συγχωριανών.
Από τις 8:30 το βράδυ ο κόσμος μαζεύτηκε και παρακολούθησε την λειτουργία της Αναστάσεως. Περίπου στις 9:00 μετά το «δεύτε λάβετε φως» του Πατέρα Γεώργιου όλος ο κόσμος βγήκε στην πλατεία της Εκκλησίας και έψαλαν όλοι μαζί το «Χριστός Ανέστη». Η καμπάνα  χτυπά χαρμόσυνα, ενώ τα λιγοστά βεγγαλικά ακούγονται δυνατά.

Αμέσως μετά, οι περισσότεροι κρατώντας τη λαμπάδα με το Άγιο φως κατευθύνονται προς το σπίτι τους για την νοστιμότατη μαγειρίτσα.

Την Κυριακή του Πάσχα, στις 8 περίπου το πρωί ξεκινάει η προετοιμασία της φωτιάς στα «Πλατανάκια», αλλά και σε άλλες γειτονιές για το ψήσιμο του οβελία. Κάθε σπίτι και κάθε γειτονιά γιόρτασε και γλέντησε με παραδοσιακή δημοτική μουσική και χορό μέχρι αργά το βράδυ.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθούμε ιδιαίτερα στην ευχάριστη παρουσία των αγαπημένων μας μελών-συνεργατών της Αμερικής, του Αντιπροέδρου του Συλλόγου Παναγιώτη Σκιαδά και της συζύγου του Βούλας, του β’ ταμία Τρύφωνα Σκιαδά και της συζύγου του Μάρθας και του Επαμεινώνδα (Πίτ) Πατούχα. Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να τους ενημερώσουμε για θέματα που αφορούν τον  σύλλογο και το χωριό μας. Μας μετέφεραν την αγάπη και τους χαιρετισμούς των  συγχωριανών μας  ομογενών της Αμερικής και του Καναδά και μας παρέδωσαν εκ μέρους των  ένα σημαντικό ποσό για την ενίσχυση των σκοπών του Συλλόγου μας.

Τους ευχαριστούμε πολύ, ευχόμαστε να έχουν καλή επιστροφή στις οικογένειές τους και με το καλό το καλοκαίρι στις 11 Αυγούστου να ξανανταμώσουμε στο χωριό μας στην κεντρική εκδήλωση του Συλλόγου μας «Αντάμωμα 2018»

Κοινή διαπίστωση όλων μας είναι ότι όλοι οι φορείς του χωριού μαζί και με την οικονομική συμπαράσταση των συγχωριανών μας από την Ελλάδα και το Εξωτερικό θα καταφέρνουμε να ξεπερνάμε τα όποια προβλήματα και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας για το καλό του χωριού μας.

Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία!!!

Media

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Ακολουθήστε μας