Menu

‘‘ΛΥΜΠΕΡΕΙΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΟΜΟΡΗΣ’’

‘‘ΛΥΜΠΕΡΕΙΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΟΜΟΡΗΣ’’ ‘‘ΛΥΜΠΕΡΕΙΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΟΜΟΡΗΣ’’

Η παράδοση συνεχίζεται στο χωριό των ευεργετών

Οι αδελφοί Παναγιώτης και Τρύφωνας  Σκιαδάς, ζουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή της Πενσυλβανία Αμερικής. Συναντήσαμε τον Παναγιώτη Σκιαδά στη Ναύπακτο και με συγκίνηση μας περιγράφει τα συναισθήματα της ξενιτιάς και το νόστο της πατρίδας. Μας διηγείται την αγάπη για τον τόπο καταγωγής τους, την όμορφη Χόμορη Ναυπακτίας. Το χωριό που επισκέπτονται τακτικά, ζωντανεύοντας μνήμες από τα παιδικά τους χρόνια. Χρόνια πολύ δύσκολα όπως μας αφηγείται ο Παναγιώτης Σκιαδάς, αφού για να μάθουν τα πρώτα γράμματα έπρεπε να πάνε  στο διπλανό χωριό την Αγία Τριάδα, σε απόσταση μεγαλύτερη από 5 χιλιόμετρα. Η διαδρομή δύσκολη με χιόνια και κρύο, μα πιο δύσκολο ήταν να περάσουν το χείμαρρο που το χειμώνα ήταν πολύ επικίνδυνος να τους παρασύρει. Γυμνασιακές σπουδές συνέχισαν στη Ναύπακτο και τη δεκαετία του ‘50 μετανάστευσαν στην Αμερική.

Ο Παναγιώτης Σκιαδάς πολύ ευγενικός και ομιλητικότατος αφηγητής, μας αναφέρει τους λόγους που αποφάσισε μαζί με τον αδελφό του Τρύφωνα,  να χρηματοδοτήσουν εξ ολοκλήρου την ίδρυση και λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 13 Αυγούστου.

‘’ Η ενέργειά μας αυτή είναι ανιδιοτελής και ο στόχος μας ένας, να διαφυλαχτεί η πολιτιστική μας κληρονομιά. Πως θα διαφυλαχτούν όσο το δυνατόν περισσότερα αντικείμενα που  καταγράφουν τη ζωή του χωριού μας. Έτσι σκεφτήκαμε με τον αδερφό μου πως με την ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί και το χωριό μας να έχει πολιτιστική αναβάθμιση. Το χωριό μας έχει αναδείξει πολλούς ευεργέτες και αισθανόμαστε υπερήφανοι για αυτό. Ο αείμνηστος Δημήτρης Παπαχαραλάμπους, μεγάλος ευεργέτης της Ναυπάκτου, είχε καταγωγή από την Χόμορη (και νομίζω πως αξίζει πολύ περισσότερη προβολή το άγαλμά του στην ομώνυμη πλατεία της πόλης). Το Δημοτικό Σχολείο κτίστηκε με δαπάνες του αείμνηστου Δημητρίου Λυμπέρη, και ήταν η πρώτη μας επιλογή ο χώρος αυτός να γίνει πολιτιστικό κύτταρο του χωριού μας. Σκεφτήκαμε πως ο χώρος του Σχολείου, με σωστή ανακαίνιση μπορεί να στεγάσει λαογραφικά εκθέματα. Συζητώντας την ιδέα αυτή, το εγχείρημα μας βρήκε πλήρη ανταπόκριση. Αλλά τη μεγάλη στήριξη για αυτό το σκοπό, την συναντήσαμε στο πρόσωπο του πρόεδρου του Συλλόγου Μπάμπη Χατζή. Ο Μπάμπης Χατζής μας ενθάρρυνε και έδωσε πολλές ιδέες πως μπορεί να υλοποιηθεί ο στόχος. Κυρίως όμως στο πρόσωπο του προέδρου διαπιστώσαμε την ειλικρινή διάθεση συνεργασίας. Κάτι που σήμερα  αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε δημόσια τον Μπάμπη Χατζή, για τις θυσίες, τους κόπους που κατέβαλε και πιστεύουμε πως χωρίς τη δική του παρουσία ίσως σήμερα να μην απολαμβάναμε αυτό το όμορφο στολίδι στην ορεινή Ναυπακτία. Μέσα από αυτές τις στήλες θέλω να εκφράσω ευχαριστίες και προς τον αγαπητό μας φίλο Γιώργο Βαρελά, που μας βοήθησε τα μέγιστα στην επιτυχή έκβαση της εκδήλωσης των εγκαινίων και όχι μόνο. Ακόμα ευχαριστούμε τον κ. Γιάννη Χαλάτση διευθυντή της ΄΄Παπαχαραλαμπείου Βιβλιοθήκης για την προσφορά του και τον Δημήτρη Ιωάννου, που με μεγάλη επιτυχία έφερε ει πέρας το ηχητικό κομμάτι της εκδήλωσης που είχε αναλάβει,  με την παραγωγή και προβολή DVD με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το χωριό’’. 

Έτσι το ΄΄Λυμπέρειο Λαογραφικό Μουσείο της Χόμορης΄΄, όπως είναι η πλήρης ονομασία του, ανακαινίστηκε με στόχο να διασωθούν παλιά αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς ανεκτίμητης αξίας. Όπου κάθε επισκέπτης μπορεί να απολαμβάνει τα εκθέματα και να ζωντανεύει μνήμες του περασμένου αιώνα. Ακόμα μέσα από τα εκθέματα οι νεότερες γενιές μπορούν να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής των προγόνων τους.  Και ο Παναγιώτης Σκιαδάς καταλήγει:

‘’Την προσφορά μας αυτή την αφιερώνουμε στη μνήμη των γονιών μας, Νικολάου και Φωτεινής Σκιαδά. Στους γονείς μας που οφείλουμε την ύπαρξή μας, την επαγγελματική μας αποκατάσταση και την οικογενειακή μας ευτυχία. Στους Γονείς μας που μας δίδαξαν σεβασμό και αγάπη προς τον συνάνθρωπο’’.

Το Λαογραφικό Μουσείο ήδη έχει αρχίσει και συγκεντρώνει εκθέματα και σήμερα μπορεί να δει ο επισκέπτης νυφικό φόρεμα της δεκαετίας του 1930. Ενδυμασία που είχε φορέσει η μητέρα των χορηγών, Φωτεινή Σκιαδά. Ακόμα μπορεί να θαυμάσει πλήρη στολή φουστανελοφόρου, προσφορά του προέδρου του Συλλόγου Μπάμπη Χατζή. Μπορεί να θαυμάσει σχολικά αντικείμενα, όπως την ιστορική σημαία του Σχολείου, τα θρανία των μαθητών, χάρτες για το μάθημα της γεωγραφίας, εργόχειρα και ζωγραφικές των μικρών μαθητών της δεκαετίας του 1950 και τα μελανοδοχεία τους. Επίσης ο επισκέπτης θα δει διάφορα οικιακά σκεύη, όπως χειροκίνητο μύλο που έκοβε καφέ της δεκαετίας του 1930 και ήταν μέρος της προίκας μητέρας φίλου των χορηγών και του Συλλόγου. Το δωμάτιο του δασκάλου έχει ειδικά διαμορφωθεί, όπου υπάρχει πλούσια βιβλιοθήκη με εγκυκλοπαίδειες και διάφορα ιστορικά βιβλία και διηγήματα. Η προσφορά αυτή αποτελεί δωρεά της ‘‘ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ’’ με ενέργειες του διευθυντού της Ιωάννη Χαλάτση. Με χορηγία του γιατρού Πιτ Πατούχα, σήμερα λειτουργεί και internet  στο χώρο του Μουσείου. Δεν μπορεί όμως κάποιος να παραβλέψει και τη πάρα πολύ όμορφη διαμόρφωση του προαύλιου χώρου, με φωτισμό, με παρτέρια λουλουδιών και θαυμάσιο λιθόστρωτο. Καθώς και το λιθόστρωτο ανηφορικό μονοπάτι με κουπαστή, για την διευκόλυνση κάθε ρομαντικού επισκέπτη.

Ο Σύλλογος των Απανταχού Χομοριτών μαζί με τους χορηγούς, αποφάσισαν πως το έργο πρέπει να δοθεί στο κοινό για να μπορεί να το επισκέπτεται. Έτσι την Τρίτη 13 Αυγούστου 2013,  και στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια αυτού του πολύ όμορφου χώρου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα όπως αρμόζει σε αυτές τις περιπτώσεις και πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει από νωρίς τον προαύλιο χώρο του Μουσείου απολαμβάνοντας τα έργα και τα εκθέματα.  Στα εγκαίνια ο πρόεδρος του Συλλόγου Μπάμπης Χατζής, αφού ευχαρίστησε όλους τους καλεσμένους και παρευρισκομένους έκανε σύντομη αναφορά  για το έργο. Ευχαρίστησε τους χορηγούς για την εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση του έργου και ευχήθηκε ο χώρος αυτός να διαφυλαχτεί και να αναδειχτεί το στολίδι του χωριού. Ακολούθησε ο αγιασμός από τον πατέρα Νικόλαο Μασγάλα, εκπρόσωπο του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου και  του πανοσιολογιοτάτου πατέρα Νικόλαου Ρήγα. Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα η κυρία Άννα Ζαμπάρα Κατσαρού πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και η κυρία Μαρία Μπακοδήμα, προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους  Αιτωλοακαρνανίας, η οποία αναφέρθηκε κυρίως στα αρχεία του Χωριού από το 1840 μέχρι σήμερα και τα αρχεία του Σχολείου. Οι χορηγοί του έργου Παναγιώτης και  Τρύφωνα Σκιαδάς, αναφέρθηκαν στην ανιδιοτελή προσφορά τους και τα ευγενή αισθήματα που τους διακατέχουν, καθώς και το σκοπό ιδρύσεως του Λαογραφικού Μουσείου.

Η βραδιά έκλεισε με την παρουσία της Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου που απέδωσε θαυμάσια αγαπημένες επιτυχίες των «Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Ξαρχάκου και άλλων Συνθετών». Η παρουσία της Χορωδίας αποτέλεσε ευγενική ανταπόδοση μακροχρόνιας φιλίας προς τους αδελφούς Σκιαδά, για την πρόσκλησή της το 2007 στην Αμερική. Ο κόσμος απόλαυσε το μουσικό ρεπερτόριο και σιγοτραγουδούσε, κάτω από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι. Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, οι προσκαλεσμένοι καθώς και πολλοί επισκέπτες θα θυμούνται για πολλά χρόνια αυτό το πρωτόγνωρο καλλιτεχνικό γεγονός της Χόμορης. Μία εκδήλωση που αναβάθμισε το πολιτιστικό επίπεδο του χωριού αλλά και όλης της Ορεινής Ναυπακτίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου πατέρας Νικόλαος Μασγάλας, ο πανοσιολογιότατος πατέρας Νικόλαος Ρήγας, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Γιάννης Μπουλές, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ναυπακτίας κ. Χρήστος Σικώλας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Μαρία Ζιαμπάρα,  και Τάκης Καρκατσούλης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Εγγλέζος, ο τοπικός πρόεδρος κ. Νίκος Ανδρεόπουλος καθώς και πλήθος κόσμου, κάτοικοι του χωριού και των γύρω περιοχών.

Μετά την εκδήλωση οι αδελφοί Παναγιώτης και Τρύφωνας Σκιαδάς προσέφεραν σε όλους τους καλεσμένους και παρευρισκομένους, δείπνο στην πλατεία του χωριού.

http://www.emprosnews.gr/

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Ακολουθήστε μας