Menu

(2011 - 2020) Δέκα χρόνια δημιουργικής παρουσίας και προσφοράς από τον Σύλλογο Χομοριτών

(2011 - 2020)  Δέκα χρόνια δημιουργικής παρουσίας και προσφοράς από τον Σύλλογο Χομοριτών

Πέρασαν σχεδόν δέκα δημιουργικά χρόνια από την ανάληψη της ευθύνης του Συλλόγου μας στις αρχές του 2011. Πιστοί στις αρχές και στις παραδόσεις του Συλλόγου, από την ίδρυσή του το 1975 μέχρι και σήμερα, μέσα από μια αγνή εθελοντική, δημιουργική και παραγωγική διάθεση, με ανοικτό διάλογο αλλά και καλοπροαίρετη κριτική διάθεση, η νέα διοίκηση έβαλε από την πρώτη ημέρα ψηλά τον πήχη και μπορεί σήμερα μετά από σχεδόν δέκα χρόνια να υπερηφανεύεται ότι με τα σπουδαία έργα και τις διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις που έγιναν εκτόξευσε το χωριό μας και τον τόπο μας προς το καλύτερο, χωρίς όμως να ξεχνά ότι υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν.

Όλες αυτές οι επιτυχίες του Συλλόγου μας οφείλονται στην μεγάλη συμμετοχή και προσφορά των μελών και φίλων, γιατί όλα γίνονται με την καλή καρδιά και όχι με προϋποθέσεις ωφέλειας ή ανταπόδοσης.

Με δημοκρατικές διαδικασίες, όραμα, αντικειμενικότητα, διαφάνεια και σεβασμό στο καταστατικό μας, προχωρήσαμε από τις πρώτες μέρες διοίκησης στην ριζική εξυγίανση του Συλλόγου και τον εναρμονίσαμε στην σημερινή πραγματικότητα. Η μεγάλη δύναμή μας είναι τα οργανωμένα μέλη μας που ξεπερνούν τα 200 σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Επιστρατεύσαμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να λειτουργήσει ο Σύλλογος όσο το δυνατόν περισσότερο εύρυθμα μακριά από πολιτικές και άλλες αντιπαραθέσεις με μόνο γνώμονα το συμφέρον του χωριού μας.

Με χορηγίες μελών και φίλων, αλλά και με τις τακτικές συνδρομές των μελών μας καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε σπουδαία και αναγκαία έργα στο χωριό μας.

  • Με δαπάνη του Αντιπροέδρου Παναγιώτη Σκιαδά και του β’ ταμία Τρύφωνα Σκιαδά ανακατασκευάσαμε το παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού μας, το οποίο ο αείμνηστος συγχωριανός μας Ανδρέας Σ. Δρόσος, Δήμαρχος πρώην Δήμου Πλατάνου Ναυπακτίας, παραχώρησε στον Σύλλογό μας και το μετατρέψαμε σε Πολιτιστικό Κέντρο, το επονομαζόμενο Λυμπέρειο Πολιτιστικό Κέντρο Χόμορης, εντός του οποίου  δημιουργήσαμε το Λαογραφικό Μουσείο με την επωνυμία «Μουσείο Αδελφών Παναγιώτη και Τρύφωνα Σκιαδά» και την δανειστική βιβλιοθήκη.  Αναπλάσαμε τον εξωτερικό χώρο σε χώρο πράσινου, τοποθετήσαμε πλακόστρωτο και δημιουργήσαμε άλλους αποθηκευτικούς και κοινόχρηστους χώρους αναγκαίους για την λειτουργία του Συλλόγου.
  • Με δαπάνη του μέλους του Συλλόγου κου Επαμεινώνδα Πατούχα και με τις συνδρομές των μελών μας κατασκευάσαμε μια μεγάλη πρότυπη πιστοποιημένη παιδική χαρά (ίσως η μοναδική στην Ναυπακτία, αν όχι και στον νομό που γίνεται από Σύλλογο) και λύσαμε ένα χρόνιο πρόβλημα στο χωριό μας. 
  • Με δαπάνη των μελών μας Γιάννη Χαρ. Λυμπέρη και της αδελφής του Παναγιώτας Λυμπέρη–Πετροπούλου, ανακαινίσαμε το παλιό παραδοσιακό καφενείο που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού μας και το μετατρέψαμε σε πολυχριστική αίθουσα που εξυπηρετεί τις ανάγκες του χωριού και του Συλλόγου. Το κτίριο αυτό ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη της Ναύπακτου και αφού από τα τέλη του 2014 δεν υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον από ιδιώτη, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας αποφάσισε να το ζητήσει από την Μητρόπολη με σκοπό να το συντηρήσει και να το αξιοποιήσει.  Ο Σεβασμιότατος κ.κ. Ιερόθεος έκανε το αίτημά μας αποδεκτό και μας το έκανε δωρεάν παραχώρηση  για τα επόμενα χρόνια. Έτσι μετά την ριζική ανακαίνισή του ο Σύλλογός μας τα καλοκαίρια το μετατρέπει σε έναν θαυμάσιο παιδότοπο, όπου οι γονείς, παππούδες και γιαγιάδες μπορούν με την ελάχιστη συνδρομή μέλους στον Σύλλογο να απολαμβάνουν δωρεάν τον καφέ τους ή  το αναψυκτικό τους και τα παιδάκια να παίζουν με ασφάλεια επιτραπέζια και άλλα παιχνίδια. Τον δε χειμώνα τα μέλη και οι φίλοι μπορούν να απολαμβάνουν τον καφέ τους σε ένα όμορφο και ζεστό περιβάλλον. Επίσης ο χώρος διατίθεται με ελάχιστο συμβολικό κόστος σε όλους τους συγχωριανούς για οποιανδήποτε εκδήλωσή τους. Μόνη προϋπόθεση να τηρούνται οι όροι λειτουργίας της αίθουσας και γενικά ο σεβασμός του χώρου.
  • Με δαπάνη του Συλλόγου (συνδρομές μελών) τοποθετήσαμε παγκάκια σε όλα τα σημεία του χωριού, συντηρούμε και βάφουμε τα κάγκελα και κάθε χρόνο το καλοκαίρι για το διάστημα από Ιούνιο μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου γίνεται  ο καθαρισμός και η κοπή των χόρτων στα γήπεδα, την παιδική χαρά και σε όλους  τους δρόμους και σοκάκια που οδηγούν στα σπίτια των συγχωριανών.
  • Με την οικονομική στήριξη των μελών μας Χρήστου Εγγλέζου και Δημητρίου Ι. Ζαμπάρα  καταφέραμε να εκδίδουμε ανελλιπώς την εφημερίδα του συλλόγου μας «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΧΟΜΟΡΗΣ»

Ο Σύλλογός μας αποσκοπεί αποκλειστικά στην ποιοτική υλική και πολιτιστική αναβάθμιση του χωριού μας και θα είναι πάντα συμπαραστάτης σε οποιαδήποτε λελογισμένη ανάγκη  που θα μας υποδεικνύει ο εκάστοτε τοπικός πρόεδρος.

Αυτός ο Σύλλογος έχει γερά θεμέλια κτίστηκε με πολύ αγάπη και μεράκι, με νου και γνώση. Τίποτε δεν λειτουργεί τυχαία. Δεν είναι ο Σύλλογος του ενός ή μιας ομάδας, αλλά είναι ο Σύλλογος των πολλών και εξ ίσου ικανών. Πάντα θα υπάρχει χώρος για συμμετοχή νέων ατόμων στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας.  

Ως  Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Χομοριτών Ναυπακτίας ευχαριστώ όλα τα μέλη των μέχρι σήμερα Διοικητικών Συμβουλίων για την άψογη συνεργασία και όλοι μαζί ως Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστούμε όλους, μέλη και φίλους για την προσφορά τους και τις υπηρεσίες τους στο Σύλλογο. Στις αρχές του νέου έτους θα έχουμε όπως ορίζεται από το καταστατικό, τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των νέων οργάνων του Συλλόγου μας. Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη να συμμετέχουν στις διαδικασίες. Προσωπικά καλώ όλους τους συγχωριανούς και ειδικότερα τους νέους μας να εγγραφούν ως νέα μέλη και να λάβουν μέρος στις επόμενες εκλογές. 

Καλώ όλους όσους έχουν υπηρετήσει τον Σύλλογο στα διοικητικά συμβούλια πριν το 2011 να επανεξετάσουν την στάση τους, η εσωστρέφεια δεν οδηγεί πουθενά και να επιστρέψουν ξανά στον φυσικό τους χώρο, που δεν είναι άλλος από τον σύλλογό μας. Είναι η μεγάλη ευκαιρία για όλους μας να υπηρετήσουμε το χωριό μας με έργα και όχι με λόγια. Στο χωριό μας δεν περισσεύει κανένας. Η εποχή του «εγώ» έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Όλοι μας πλέον κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Και το χωριό μας αξίζει να έχει πολλά καλά αποτελέσματα.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Ακολουθήστε μας